Voordelen van ADHD

Waarom ADHD waardevol is

Van de week betrapte ik mijzelf erop dat ik tegenwoordig een behoorlijk positieve kijk op alles heb. Ik zie mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden en uitdagingen in plaats van einden, dat is wel eens anders geweest. Als je zelf niet lekker in je vel zit denk ik dat mijn benadering behoorlijk op je zenuwen kan werken. Dat heb ik in ieder geval altijd zo ervaren. Eerder schreef ik over mijn ADHD, hoe ik aan de diagnose kwam en wat daaraan vooraf ging. ADHD wordt omschreven als een stoornis. Dat is natuurlijk niet echt per se positief of leuk. Maar, de voordelen van ADHD zie je snel over het hoofd.

ADHD en impulsiviteit

Een van de kenmerken van ADHD is dat je impulsief kan zijn. Dat ik dit kenmerk kon afvinken wordt onderschreven door een tweetal tatoeages waar ik gezamenlijk nog geen uur over had nagedacht. Ik weet nog dat ik mijn moeder belde, ‘Volgende week vlieg ik naar Mallorca om de hele zomer daar te gaan werken’. Mijn man kwam na het werk thuis en de muur van de woonkamer was opeens groen. De helft eigenlijk, want toen was de verf op. Impulsiviteit en voorbereiding sluiten elkaar namelijk uit. Maar het voordeel is dat ik ervaringen heb op gedaan en mooie herinneringen heb. Bovendien leer je weer voor een volgende keer, eerst verf kopen, dan beginnen met schilderen.

Juffrouw Ongeduld

Mejuffrouw ongeduld, zo noemde mijn moeder mij vroeger. Geduld heb ik niet. Ik haat het OV omdat ik dan moet wachten, ik rij liever zelf. Overigens is navigeren absoluut niet mijn beste eigenschap. Ik stap in de auto en rij weg om vervolgens te concluderen dat ik de verkeerder kant op ga. Maar bijkomend voordeel is dat ik mijzelf veel geleerd heb en op veel plekken ben geweest. Al dan niet gepland.

Next level DIY

Ik had geen zin om te wachten op iemand om mij te helpen met het installeren van de keuken, dus doe ik dat in mijn eentje. Lang leve google. Hetzelfde geldt voor lampen ophangen, behangen, elektra aansluiten, kasten de trap opsjouwen of het uitbreken van een vloer. Wat begon met het inrichten van de kelder als speelkamer resulteerde in een verbouwing. Zelf heb ik de hele vloer losgemaakt zonder mijn man in te lichten dat ik dat ging doen. Sterker nog, ik wist een uur daarvoor zelf nog niet eens dat ik dat ging doen. Uiteindelijk heb ik zes kuub zand, puin en ellende uit de kelder gehaald met mijn kruiwagentje. Hoogstwaarschijnlijk doe ik er veel langer over dan een ander, maar als ik de uitdaging (met mezelf) aan ga, laat ik me niet kennen en moet het gebeuren. Met het risico dat je uiteindelijk vast komt te zitten tussen de trap, kast en muur. Kan gebeuren, volgende keer doen we het anders. Hoe meer je doet, hoe meer je leert.

DIT kelderproject

Ongefilterde spraakwaterval

Ik heb geen filter. Geen filter op wat er binnenkomt en nog minder als het gaat om wat er allemaal uit mijn mond komt. Ik zie, hoor en ruik alles. Kan drie verschillende gesprekken tegelijk voeren en nam tijdens het tappen van bier al de volgende twee bestellingen op. Nog voordat een gast omdraaide om een bestelling te plaatsen had ik het gehoord en klaarstaan. Ongeduldig zijn in combinatie met alles horen en zien werkt best efficiënt. Natuurlijk is dat lastig omdat het niet altijd makkelijk is om mij te richten op een gesprek als de TV aanstaat. Anderzijds zie je het meteen als iemand afgevallen is of naar de kapper is geweest. Daar maak je vrienden mee!

De aard van het bijtje

Waar je niet altijd vrienden mee maakt is als je alles zegt wat in je opkomt. Ik zou hypocriet zijn als je niet net zo direct tegen mij kan zijn. Echter weet ik ook wel dat het moeilijker is om direct te zijn als dit niet in jouw aard ligt. Omdat er tussen denken en spreken bij mij geen tijd zit ben ik in ieder geval altijd eerlijk. Dat moet toch ook waard zijn? Omdat ik alles hoor en zie, bemoei ik mij overal mee. Ook dat wordt niet altijd gewaardeerd, maar als ik iemand zie stoeien met een rollator of boodschappen bied ik hulp aan voordat ik het zelf door heb. Op de school van mijn kinderen zag ik een aantal leerlingen met te kleine en te grote schoenen. Ik stap op de juf af met de vraag of ik iets kan doen en zamel schoenen in om die anoniem via de juf aan dat gezin te geven. Als je je met de beste bedoelingen overal mee bemoeit en makkelijk (en veel) met mensen praat bouw je een groot netwerk op.

Bazige bij

Tijdens een rollenspel bij een training heb ik wel eens geprobeerd om mijzelf op de achtergrond te houden. Maar als niemand iets doet of zegt en ik al zeker twee minuten zit te wiebelen om mijzelf in te houden, kost mij dat meer moeite dan gewoon aan de slag gaan en de regie te pakken. Dan ben ik maar bazig.

De voordelen van ADHD voor mijn werk

In relatie tot mijn werk heeft ADHD ook een aantal voordelen. Als je alles ziet en hoort heb je oog voor detail. Mij ontgaat niets, ik verbind alle elementen en neem het mee in mijn teksten. Omdat ik alles zegt wat er in me opkomt draag ik veel verschillende ideeën aan. Ze zijn lang niet allemaal even briljant maar een voorzet is ook niet onbelangrijk. Ik stel kritische vragen en geef eerlijke feedback wat zorgt voor verbetering en duidelijke teksten. En ja, ik ben druk en praat veel. Je zou het ook kunnen formuleren als enthousiast en aanstekelijk!

Helemaal opgaan in je werk

Hyperfocus hoort bij de voordelen van ADHD. Een hyperfocus zorgt ervoor dat ik helemaal op ga in wat ik aan het doen ben. Als ik een boek lees gaat die overal mee naartoe, ben ik overal aan het lezen en krijg weinig tot niets mee van wat er om mij heen gebeurt. Daarom lees ik alleen in de vakantie als ik weet dat ik daar tijd voor heb. Hetzelfde geldt voor mij als ik werk met aanbestedingen en teksten. Als ik aan mijn bureau zit (in mijn nieuwe kantoor in de kelder) ben ik alleen nog maar bezig met mijn werk. Ik rust niet totdat een calculatie rond is en kan uren achter elkaar doortypen. Dan moet ik mijzelf ook echt lostrekken van de computer om bijvoorbeeld te eten. Nog nooit zijn mijn loyaliteit enthousiasme in twijfel getrokken. Wat ben ik dankbaar dat ik iedere dag met zoveel toewijding mijn werk kan doen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *